Corona: moet ik mijn bruiloft nu verplaatsen?

Daar zitten we dan. Achter de laptop. Een leeg scherm voor ons. Beginnen te schrijven van een blog waarvan we nooit hadden durven denken dat we die nog eens zouden moeten schrijven. Buikpijn hebben we ervan. Verdrietig zijn we. We vinden het zó erg! Niet alleen voor onze eigen bruidsparen, maar voor alle bruidsparen die hier nu mee te maken hebben. Als je ergens NIET over na wil denken is het verplaatsen, of erger nog annuleren van je bruiloft. En nu moet je dat noodgedwongen wel. Je wilt alleen met leuke dingen bezig zijn. Niet met dat stomme virus en de consequenties die het voor jullie mooiste dag mogelijk kan hebben. Corona….letterlijk een boze droom.

We voelen enorm met jullie mee. Zeggen dat we voelen wat jullie voelen is onzin. Maar we hebben wel een idee hoe jullie je voelen. Wél kunnen we deze blog schrijven vanuit ons perspectief, het perspectief vanuit alle mogelijke leveranciers die betrokken zijn bij jullie bruiloft. Want geloof me, ook wij hebben er verdriet en buikpijn van en zien ons mooie werk van de afgelopen jaren teniet gedaan worden.

Even relativeren

De muren komen nog net niet op ons af. Een goede week zitten we nu al thuis. Het is nu 23 maart. We beginnen er een beetje aan te wennen dat ons leven enorm beperkt is. Maar laten we de situatie ook even relativeren. Opgesloten zijn in je huis en al je vrienden en familie niet te kunnen zien….écht niet tof. En dat er misschien één van hun ziek zou worden en dat je diegene misschien zelfs verliest….we moeten er niet aan denken! Nou, dan sluiten wij ons liever even op. Dat in je achterhoofd hebbende, dan klinkt een bruiloft verplaatsen helemaal niet zo erg toch? Natuurlijk het is niet leuk, maar je VERPLAATST het naar een nieuwe datum zodat IEDEREEN die je lief is er wel bij kan zijn!

Hoe zit het met de bruiloften tot eind mei?

Bruiloften begin april MOESTEN verplicht verplaatst worden doordat de locaties gesloten zijn. Op het moment van schrijven van deze blog geldt die maatregel tot 6 april. Maar heel eerlijk hebben wij geen idee hoelang deze situatie nog gaat duren. Bruiloften die gepland stonden in mei zijn inmiddels ook verplaatst op verzoek van de bruidsparen  Ieder met hun eigen beweegreden, wat wij uiteraard respecteren. Wij begeleiden onze bruidsparen met alles wat bij verplaatsing komt kijken.

En de  bruiloften vanaf juni?

Oh wij duimen zo erg dat die bruiloften gewoon door kunnen gaan! Onze bruidsparen van juni en later vragen ons al wel wat deze situatie mogelijk voor hun betekent.  Heel eerlijk, we weten het niet. We proberen ze gerust te stellen, nog even af te wachten, maar we zijn wél al aan het inventariseren hoe onze collega- leveranciers omgaan met verplaatsingen van deze bruiloften.

Wat heel fijn is om te merken in het inventarisatieproces is dat de meeste leveranciers afwijken van hun Algemene Voorwaarden en speciale voorwaarden hebben opgesteld. Maar belangrijk om te bedenken, wij kunnen niet verlangen van leveranciers dat zij speciale voorwaarden aanhouden. Alle leveranciers in onze branche voelen deze crisis ook enorm en we zijn bang om om te vallen. Dat willen we natuurlijk koste wat kost voorkomen! Het is dus gewoon enorm aardig en meedenkend als zij wel speciale voorwaarden hebben.

ceremonie bruiloft

Ik wil verplaatsen naar later in 2020 of naar 2021

Wij merken  dat heel veel leveranciers daar graag aan meewerken. Maar er is wel een kans dat de leveranciers wat van je vragen. De vrijdagen en zaterdagen zijn áltijd populair en veel daarvan zitten dan voor dit jaar dan ook al vol. Veelal zal er  gevraagd worden na te denken over een doordeweekse dag (maandag t/m donderdag) in de maanden van ons laagseizoen (oktober t/m december). De kans dat dan alle vendors zo met jullie mee kunnen opschuiven naar de nieuwe datum is veel groter!

Liever opschuiven naar 2021? Hou er dan rekening mee dat veel vendors kosten in rekening zullen brengen. Wat wij nu weten is dat er dan waarschijnlijk 25 tot 75% extra in rekening gebracht zal worden. De reden hiervoor? Omzetderving. Zo dat is gezegd. We leggen het even uit. Als we een heel jaar moeten verplaatsen, naar het nieuwe trouwseizoen, kunnen wij geen nieuwe bruidsparen aannemen.  Dan lopen we als leveranciers dus omzet mis. Kort gezegd zou dat dan betekenen dat we naast een financieel zwaar 2020 ook een zwaar 2021 hebben. Weinig leveranciers hebben dusdanig reserves om die klap op te kunnen vangen.

Ik ga mijn bruiloft verplaatsen en nu?

Goed, de kogel is door kerk. Laten we eens even kijken wat er nu moet gebeuren.  Staat de nieuwe datum vast? Bij alle leveranciers? In kaart gebracht wat de consequenties zijn? Geïnformeerd bij de huwelijksdagverzekeraar of je iets vergoed krijgt? Dan is de eerste stap om je gasten te gaan informeren. Middels een telefoontje, mailtje, appje of een nieuwe Save the Date kaart, al dan niet digitaal. Heb je een weddingplanner? Dat is fijn, dan denkt hij of zij graag met je mee en helpt en ondersteunt je waar nodig. Het zou kunnen dat gasten al iets anders hebben staan op die datum. Bedenk dan dat je in zo’n situatie nooit alles voor iedereen goed kan regelen. En de mensen die het dichtstbij jullie staan kunnen altijd!

Bruiloftverzekering

Corona onderstreept maar weer eens hoe belangrijk een bruiloftverzekering is. Op tijd afsluiten zorgt ervoor dat je nooit aan speciale voorwaarden moet voldoen, dat de standaard voorwaarden gelden. Lees ze altijd goed door! Twijfel je? Bel dan met de verzekeraar!  Trouw je  later dit jaar of volgend jaar? Dan raden wij je zeker aan om na te denken over het afsluiten van zo’n verzekering.
Heb je vragen over wat de verzekering doet in jouw geval met het oog op Corona? Wij zijn geen verzekeringsagenten dus daarvoor verwijzen we je naar je betreffende verzekeraar. Denk je aan verplaatsen dan is het zeker raadzaam bij hun te informeren wat er in jullie geval gedekt is.

Wij zijn er voor je!

We balen enorm van de situatie, maar het plannen van de bruiloft blijft het leukste dat er is! Wij gaan dan ook gewoon lekker door hiermee! Maar heb je vragen over jouw bruiloft schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Ook al zijn wij niet jouw weddingplanner, wij willen je zeker helpen als je zorgen hebt! We bieden daarom graag een Weddingadvisor aan, uiteraard via Skype, nu voor € 50. Hierin kun je al je zorgen delen, we kunnen de stappen die je moet zetten met je doorlopen, je adviseren, maar vooral…..naar je LUISTEREN.

Interesse in zo’n gesprek? Mail ons!

Voor nu: blijf lief voor elkaar. Hou rekening met elkaar. Bel eens wat vaker met je dierbaren. En blijf vooral gezond. Hou je aan de regels zodat we later dit jaar al die mooie bruiloftfeestjes kunnen vieren!

 

Fotocredits: Karin Bunschoten Fotografie

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT