Gastblog door Karin Bunschoten Fotografie

 

YES ! Jullie gaan trouwen! De super leuke tijd van plannen en shoppen is ein-de-lijk aangebroken! Je droomjurk, de perfecte locatie en de mooiste styling die helemaal bij jullie past! En als het eindelijk zover is, dan willen jullie volop genieten; van elkaar en alle mooie momenten!

En achteraf willen jullie natuurlijk nog lang nagenieten van deze topdag! Met de mooiste foto’s van de leukste, grappige en ontroerende momenten.

Hoe vind je nu de bruidsfotograaf die perfect bij jullie past? 

Een aantal tips van een bruidsfotograaf op een rij:

Tip 1 : Kijk goed naar de stijl van de foto’s! Welke foto’s geven jullie een goed gevoel; welke foto’s zorgen ervoor dat je nu net even wat langer naar de foto blijft kijken? Welke foto’s van een willekeurige bruiloft geven je het gevoel alsof je er zelf bij was en die blijven hangen bij je? Veel fotografen gebruiken dezelfde omschrijving voor hun werk, maar er zit wel degelijk een groot verschil onderling tussen.

Bekijk dus nooit vluchtig een portfolio, maar neem er de tijd voor en bekijk meerdere foto series. Zo zie je of de stijl consequent is van de fotograaf. Vraag trouwens nooit of de fotograaf de foto’s in een geheel andere stijl wil bewerken, want dat zal hij/zij nooit doen. De nabewerking is namelijk consequent onderdeel van zijn/haar stijl

 

Tip 2 : Je vriendin, vriend, broer of zus, nicht of neef hadden een bruidsfotograaf die zij helemaal geweldig vonden! Dus dan zal het wel goed zijn?! Dat kan, maar hoeft zeker niet zo te zijn. Een bruidsfotograaf neemt naast zijn of haar fotografie talenten ook nog iets onmiskenbaars mee, namelijk zijn of haar eigen karakter en persoonlijkheid.

Een goede weddingplanner zal dus ook nooit altijd dezelfde fotograaf aanbevelen, maar een fotograaf die zij vindt die bij jullie het beste past. Zowel qua stijl als karakter!

Een bruidsfotograaf gaat vaak de hele dag met jullie op pad. Zij (voor dit artikel ga ik nu voor het gemak van een dame uit 🙂 ) ziet jullie misschien wel in jullie ondergoed, staat met haar camera bovenop de actie en op de soms best persoonlijke en emotionele momenten. Het is super belangrijk dat jullie je daar comfortabel en op je gemak bij voelen. Je wilt immers geen awkward moments of andere gênante taferelen. Als jullie een goed gevoel en klik bij een bruidsfotograaf hebben, dan zie je dat ook zeker terug in de foto’s. En andersom idem dito. Ga dus altijd een kennismakingsgesprek aan en lees ook goed de website van de fotograaf. Je kan altijd het karakter voor een deel terugzien in de website door de schrijfstijl en de foto’s. Een goede bruidsfotograaf leeft zich in jullie in, voelt jullie aan, weet wat jullie willen en hoe zij jullie het mooist op de foto’s krijgt, zonder dat jullie je daarbij ongemakkelijk voelen!

Wees ook niet bang om nee te zeggen tegen een leverancier en ga altijd van je eigen gevoel uit! Het worden jullie trouwfoto’s en die moeten gewoon goed zijn zoals jullie voor ogen hebben!

Tip 3 : Jullie budget!  Je gaat niet jaarlijks trouwen en dus ook niet vaak op zoek naar een fotograaf voor je bruiloft. Bezuinig nooit op een bruidsfotograaf als jullie helemaal verliefd zijn op zijn of haar portfolio. Bespaar ook niet op het budget van de fotograaf, want er iets niets erger dan uiteindelijk met foto’s te eindigen die je helemaal niet mooi vindt. In dat geval is namelijk elke betaalde euro er al 1 teveel. Heel globaal gezien beginnen de bruidsfotografen gemiddeld op zo’n € 1000 voor 6 uur fotografie ex album. Nogmaals dit is heel globaal. Het is ook zeer verschillend wat er allemaal inbegrepen is. Leg het dan ook naast elkaar en ga altijd een gesprek aan! Stel vragen wat er allemaal is inbegrepen en wat niet!

Tip 4: Stel vragen ! Ja dat lijkt een open deur intrappen, maar zet de vragen van te voren op papier en stel de vragen tijdens een kennismakingsgesprek! Vragen die mij veel gesteld worden zijn bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je ziek wordt ? Kom je met een 2e fotograaf of een assistent? Worden mijn foto’s gepubliceerd op je website? Wat voor soort album zit er in een pakket? Hoe krijgen we de foto’s aangeleverd en hoeveel ongeveer? En ga zo maar door. Bekijk ook trouwalbums met complete series met foto’s!

Tip 5 : ” ’s Avonds hoeven wij geen professionele fotograaf want die en die hebben ook een “dure” camera” …. Een “dure” camera zegt niets over de kwaliteit van de foto’s en de fotograaf! Als eigenaar van een potlood en een liniaal ben ik nog geen architect. Bij moeilijke lichtomstandigheden wil je geen foto’s hebben die compleet zijn plat geflitst of nog erger: wazige iPhone foto’s. Professionele fotografen weten hoe ze met flitsers moeten werken en zullen gerust 3, 4 of nog meer flitsers neerzetten op een avond voor het feest. Wil je echt goede feestfoto’s, boek de fotograaf dan zeker tot een uur na de openingsdans. Wil je dansfoto’s? Zorg dan dat je als bruidspaar zelf met regelmaat op de dansvloer staat. Jullie gasten volgen vaak de acties van het bruidspaar en als jullie aan een tafeltje gaan zitten kletsen, dan gaan zij dat ook doen.

Heb je iemand gevonden die qua stijl, karakter en budget bij jullie past? Boek dan gelijk! (Na het kennismakingsgesprek dan he). De maanden mei, juni en september zijn erg populair voor bruiloften, dus wacht niet te lang als je het eenmaal zeker weet!

Heel plezier met jullie bruiloft! Met alle voorbereidingen, de grote dag zelf en vooral de mooie foto’s die jullie nog met heel veel plezier mogen terugkijken!

Groetjes,
Karin

Nieuwsgierig naar nog meer foto’s van Karin’s hand? Neem dan snel een kijkje op haar website!

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT