Trouwen in Coronatijd: hoe maak je er toch een toffe bruiloft van?

bruiloftfeest coronatijd

Onze agenda’s zijn een stuk leger dan drie maanden geleden. De meeste bruiloften worden verplaatst naar volgend jaar of worden voorlopig even uitgesteld. Maar wat als je toch graag nog dit jaar wil trouwen? Omdat de datum zo belangrijk voor jullie is? Omdat jullie een kinderwens hebben? Of gewoon omdat jullie zo graag nu de liefde willen vieren?

Het kan én mag! Wel natuurlijk met een aantal belangrijke regels & richtlijnen waar jullie, jullie gasten en alle betrokken leveranciers zich aan moeten  houden. Dat betekent dus écht heel creatief denken en vooral out-of-the-box denken. Denk niet ‘dit kan niet’ , maar denk vooral ‘dit kunnen we juist wél doen’.

Natuurlijk is een bruiloft Coronastyle net even iets anders als dat we gewend zijn. Maar als jullie los kunnen en willen laten ‘zo hoort het’  en ‘oh zo jammer dat dit niet mag, dat dit niet kan’ dan kunnen jullie met aanpassingen prima jullie mooiste dag vieren! Zit je even met je handen in het haar en kun je je er geen voorstelling van maken? Hieronder een aantal tips hoe je toch een hele toffe bruiloft kunt organiseren!

Gasten vragen

Iedereen moet zich houden aan de regels die de overheid heeft vastgesteld:

  • anderhalve meter afstand
  • regelmatig handen wassen
  • bij klachten thuisblijven

Geen enkele gast wil afzeggen. Normaal zouden mensen die verkouden zijn of grieperig een paracetamolletje extra slikken en toch naar jullie bruiloft komen. Nu moeten jullie je gasten écht vragen om toch thuis te blijven. Niet alleen voor zichzelf maar vooral voor alle andere mensen die aanwezig zijn. Heb je een ceremoniemeester of weddingplanner? Dan kun je altijd vragen of zij met je meedenken hoe je de gasten die thuis moeten blijven er bij kunt betrekken. Voor de ceremonie kun je dan bijvoorbeeld denken aan een livestream.

Wat gebeurd er wanneer je je niet aan de regels houdt?

Oké even heel streng nu : alle aanwezigen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en zich aan de regels houden. Niet zozeer voor zichzelf, maar wel voor alle andere gasten. Gasten die misschien een onderliggende aandoening hebben of bijvoorbeeld gasten die familieleden hebben die extra zorg nodig hebben.

De locatie bepaalt hoeveel personen zij op de locatie kunnen hebben om aan de regels te voldoen. Van dit totaal moet alle leveranciers eerst afgetrokken worden. En dat aantal loopt al snel op! Het kan dus zijn dat ook al mogen er straks 100 personen op een bruiloft komen, dat de locatie aangeeft dat ze maar maximaal 40 personen aan kunnen. Minus de leveranciers. Dan kan het dus zo zijn dat jullie circa 30 gasten uit kunnen nodigen. Vinden jullie het niet erg om jullie bruiloft te verkleinen en om in jullie gastenlijst een selectie te maken? Vinden jullie een klein gezelschap misschien wel net zo knus? Yes! Laten we dan gaan trouwen!

Communiceer in de weken en dagen voor jullie bruiloft duidelijk wat jullie verwachten van jullie gasten. Ook wat de consequenties zouden kunnen zijn wanneer ze ervoor kiezen zich niet aan de regels te houden. Dit kan bijvoorbeeld via jullie eigen website. Heb je een weddingplanner? Dan neemt zij het informeren voor haar rekening. En wat het doemscenario dan is? De bruiloft zou stilgelegd kunnen worden of zelfs stopgezet. Dit naar beoordeling van de locatie, weddingplanner e/o politie. Zij zijn namelijk verantwoordelijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Bij een controle door politie (ja dat gebeurd écht!) kunnen er boetes uitgedeeld worden aan alle aanwezigen persoonlijk. Ook een strafblad is een onderdeel van die boetes. Daarnaast lopen de locatie en alle andere leveranciers het risico dat zij een extra hoge boete als bedrijf krijgen wanneer een gast zich niet aan de regels houdt. Die boete zullen zij dan bij het bruidspaar neerleggen. En de bruiloft is dan per direct beëindigd. Dat wil niemand toch?

backdrop droogbloemen pyramide

Aankomst van de gasten

Het is zover: de gasten komen aan bij de locatie! Daar zullen zij ontvangen worden door jullie weddingplanner of ceremoniemeester. Hij/ zij controleert of de gasten op de lijst staan. Vervolgens krijgt elke gast een herkenbaar armbandje, lintje, button of sticker (uiteraard kies je één van de opties ;)). Elk huishouden heeft zijn eigen kleur of cijfer. Dit maakt het voor de locatie, de weddingplanner en alle andere gasten duidelijker wie bij elkaar hoort en wie dus wél bij elkaar mag zitten en staan.

Ceremonie

En dan nu gewoon naar het leuke deel, we gaan jullie liefde vieren! Informeer bij jullie trouwlocatie hoeveel gasten jullie uit kunnen nodigen voor de ceremonie. Trouwen jullie buiten? Dan kun je voor de ceremonie waarschijnlijk het aantal gasten uitnodigen dat jullie vooraf bedacht hadden. Binnen trouwen? Geen probleem natuurlijk, maar vraag wel hoeveel gasten zij kunnen plaatsen.

Er moet anderhalve meter afstand gehouden worden. Personen uit hetzelfde huishouden mogen wel bij en naast elkaar zitten. Anderhalve meter is niet alleen anderhalve meter naar links en rechts, maar óók naar voren en achter. Als je dat bedenkt krijg je misschien al een beter beeld van het aantal mensen dat er op jouw locatie terecht kunnen.

Zorg dat alle stoelen al per huishouden gegroepeerd staan. Bij aankomst staat er een groot bord waar de indeling duidelijk op staat. Zo kan iedereen direct naar de juiste stoel lopen. Uiteraard kan er onderling niet gewisseld worden.

Omdat mensen verder van jullie weg zitten is het goed om te bedenken om met een geluidsinstallatie te werken. Zo kunnen de mensen die wat verder weg zitten ook de ceremonie goed volgen ;).

Ook moet je bedenken dat de fotograaf en/of videograaf ook vrij moet kunnen bewegen mét restricties. Zij kunnen nu minder dichtbij komen dan ze gewoonlijk zouden doen, maar gelukkig beschikken professionele foto- en videografen over goede apparatuur zodat je dit op het eindresultaat straks minder ziet.

ceremonie bruiloft
ceremonie bruiloft jawoord

Maar hoe doen we de felicitaties dan?

En dan zijn jullie getrouwd! Gefeliciteerd! Oh ja….de felicitaties….hoe gaan we daar mee om? Uiteraard mogen jullie elkaar wel heerlijk vastpakken, zoenen en feliciteren. Maar jullie ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en vrienden mogen jullie niet lijfelijk feliciteren. Dus geen drie felicitatiezoenen, geen knuffels, geen handen schudden. Het MAG écht niet. Bedenk dat dus goed. Het is belangrijk dat jullie zelf het goede voorbeeld geven. Dan volgen jullie gasten jullie vanzelf. Natuurlijk moeten jullie wel vragen aan jullie gasten om zich echt aan die regel te houden, hoe moeilijk en vooral niet leuk dit ook is.

Wat kunnen we dan wel doen? Ga achter een tafel staan en snijd zelf de taart aan. Elke gast loopt langs om een stukje taart te pakken, kan jullie dan direct feliciteren mét afstand, loopt door en pakt een glas bubbels. Als laatste pakken jullie een glas bubbels en dan kan er geproost worden. De locatie zorgt ervoor dat er genoeg statafels staan om afstand te kunnen houden en zorgt ervoor dat de bubbels klaar staan. De weddingplanner neemt jullie en jullie gasten mee in het programma en zal duidelijk aangeven wat de bedoeling is.

Trouw je buiten? Laat alle gasten dan bijvoorbeeld met bellenblaas in een enorme kring staan. Jullie staan in het midden, de fotograaf en videograaf kiezen hun positie en blazen maar! Enorm feestelijk en ook leuk voor de foto’s en video!

En de groepsfoto’s dan?

Ja de hutjemutje groepsfoto’s die kunnen natuurlijk nu niet. Maar wél kun je hier creatief mee omgaan. Bijvoorbeeld de bellenblaasfoto zou een toffe groepsfoto kunnen zijn. Eerst in een kring daarna bijvoorbeeld in kleine groepjes verdeeld achter jullie. Heel tof!

En de foto’s met alle andere gasten dan? Ja, het klopt, de intieme foto’s met jullie gasten ga je missen in je verslag. Wel kun je bijvoorbeeld samen ongedwongen ‘poseren’. Bespreek dit vooral ook met jullie fotograaf. Zij hebben ook altijd veel ideeën!

aansnijden bruidstaart

Oke…laten we gaan borrelen!

Ja we gaan borrelen! Gezellig muziekje op de achtergrond. Als je buiten kunt borrelen én er is genoeg ruimte kun je voor live muziek kiezen. Maar een afspeellijst via Spotify is uiteraard het makkelijkst (en scheelt ook weer personen, want elke extra persoon moet van het totaal aantal mensen dat de locatie aan kan afgetrokken worden).

Natuurlijk geldt ook hier anderhalve meter afstand. De locatie zal zorgen dat de statafels en zitjes voldoende uit elkaar staan. Maar uiteraard zul je zelf ook hier bij stil moeten staan.

Maar ook met afstand is een borrel heel gezellig!

Aan tafel!

Net als bij de ceremonie maak je een tafelschikking. Elk huishouden zal zijn eigen tafel hebben. Natuurlijk kun je ook tafels maken die ervoor zorgen dat je toch met andere gasten aan een tafel kunt zitten. Dit natuurlijk in overleg met de locatie. De tafelindeling communiceer je ook weer van tevoren en ook voordat jullie aan tafel gaan staat er een groot bord waar de tafelindeling duidelijk op vermeld staat. De weddingplanner zal jullie hierin begeleiden.

Wel extra leuk om de tafels nu extra mooi te maken! Mooie bloemen, kaarsen, mooie stationery en leuke naambordjes…jullie weddingplanner denkt graag met jullie mee! Maak er een uitgebreid diner van, langer dan jullie gepland hadden en laat dit langzaam overgaan in het feest…heel leuk!

dinerstyling bruiloft

Voetjes van de vloer!

Het feest is misschien wel de grootste uitdaging…maar zeker niet onmogelijk! Oké, jullie kunnen geen extra gasten uitnodigen, maar een feestje met jullie daggasten is net zo leuk toch?!

Natuurlijk is het niet een dansfeestje zoals we gewend zijn. Maar dat betekent niet dat het minder leuk hoeft te zijn! Je kunt bijvoorbeeld grote vlakken op de vloer met fluoriserende tape maken, per vak mogen maximaal twee personen uit één huishouden dansen en dan geeft de DJ of band om de zoveel tijd een teken dat er een ‘stoelendans’ is. Vakken vol = dansvloer vol!

Ook zou je kunnen denken aan verlichte pijlen op de vloer of verlichte vakken. Geeft ook een heel leuk effect!

 

Ja ik wil!

Wij ook! Wij helpen je graag om toch de mooiste dag te creëren! Uiteraard moet alles in overleg met de locatie en alle betrokken leveranciers, maar er is écht heel veel mogelijk!

Wij denken graag met je mee en maken samen met jullie een mooi plan!

Graag even hierover sparren? Stuur ons een berichtje!

 

Fotocredits: Karin Bunschoten Fotografie

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT